Polski Zjazd Filozoficzny

wrzesień, 2019

wt10wrz18:1518:45Salomona Majmona rozważania o smaku i wyobraźnidr hab. Kinga Kaśkiewicz, prof. UMK (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu )18:15 - 18:45 CTW-204 (Centrum Transferu Wiedzy) organizator: Sekcja Historii Filozofii Nowożytnej i Współczesnej

abstrakt

Tematem wystąpienia są pojęcia smaku i wyobraźni w koncepcji filozofii Salomona Majmona. Smak, według niego, jest zdolnością osądzania doskonałości zjawisk nas otaczających i jest to umiejętność wspólna wszystkim ludziom, choć w różnym stopniu rozwinięta. Majmon zajmuje się kwestiami wykształcenia smaku, związku smaku i wyobraźni, nabywania nawyków, rozróżnienie pomiędzy użytecznością a pięknem. Przedmiotem wystąpienia jest rekonstrukcja myślenia żydowskiego filozofa na tle myśli estetycznej Gottholda Lessinga i Immanuela Kanta oraz francuskich intelektualistów doby Oświecenia, na których powołuje się sam Majmon. Istotnym aspektem jest ukazanie smaku nie tylko jako władzy zdolnej do oceny estetycznej w kwestiach sztuki, ale także szerzej, odnośnie do rozumienia świata przez człowieka jako istoty społecznej, zdolnej do tworzenia i odczytywania kultury.

dzień i godzina

(Wtorek) 18:15 - 18:45

sala

CTW-204 (Centrum Transferu Wiedzy)

organizator

Sekcja Historii Filozofii Nowożytnej i WspółczesnejKierownik Sekcji: prof. dr hab. Adam Grzeliński (UMK)
Sekretarz Sekcji: dr Anna Markwart (UMK)

obradom przewodniczy

prof. dr hab. Tomasz Kupś

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize
Contrast
X